Despre licentele Windows


 window_squares_boot_logo_by_k1ndza-d4k8iwmAm vazut multe anunturi cu instalare de windows si toti cica instalau cu ”licenta” Nu vi se pare ciudat ca o licenta care costa cateva milioane sa va fie instalata de un necunoscut cu cativa zeci de lei? Cine este samariteanul care va instaleaza licenta la un pret derizoriu? Stau licentele pe gard si eu nu stiam?  Ca sa va lamuresc, ei va instaleaza un activator, un program care arata apoi in sistemul de operare cum ca este activat si licentiat. Apoi se opreste update-ul din Windows.

Aceasta smecherie NU inseamna ca voi aveti licenta. Licenta adevarata costa, e pe bani si incepe de la cateva milioane, 500 lei in sus, depinde de versiune. E o minciuna cand cineva iti spune ca el iti instaleaza windows-ul cu ”licenta”. Pe scurt, voi detalia mai jos diferite tipuri de licenta Windows.

Licentierea retail

Varianta cea mai frecvent întilnită este Retail FPP (Full Packaged Product),versiunea cu amanuntul pachet complet. Se poate vinde oricarui utilizator, fie ca se cumpara doar licenta in sine, fie ca se cumpara impreuna cu un calculator. Acest tip de licenta permite mutarea Windows-ului de pe un calculator pe altul, sau modificari nelimitate de hardware si implicit activari nelimitate.

Evident este varianta cea mai scumpa, poate fi activata pe orice calculator cu aceeasi cheie de produs, dar numai pe un singur calculator o data, nu pe mai multe simultan. In acest pachet primesti atit kit de instalare pe 32 de biti, cat si pe 64 de biti, asa ca ai posibilitatea sa instalezi ce versiune vrei in functie de sistemul  pe care il ai. Tot in acest pachet se gaseste un manual de utilizare, acordul de licentă si cheia produsului.

tel

Licentierea OEM

In comparatie cu licentele Retail, cele OEM (Original Equipment Manufacturer), adica acele licente care insotesc echipamente originale) se pot cumpara numai impreuna cu un sistem PC pe aceeaai factura si pot fi instalate doar pe acel calculator. Microsoft permite modificarea configuratiei initiale a sistemului intre anumite limite. Fiecare componenta capata o anumita pondere, iar placa de baza este cea mai importanta. Modificari serioase de hardware duc la pierderea activarii si la imposibilitatea reobtinerii acesteia. Se pot face modificari la componente cu importanta mai mica (hard disck, RAM, DVD sau CD), dar si la cele mai importante, cum ar fi procesorul, dar numarul acestor modificari este limitat, fiind posibila chiar și înlocuirea placii de baza daca aceasta s-a defectat. Microsoft ofera aceste licente OEM la un pret mic fata de versiunile retail, pentru ca este interesat de cresterea numarului de licente originale vandute impreuna cu sisteme de calcul. Pachetul unei asemenea licente OEM cuprinde suportul de instalare (DVD) pe 32 sau pe 64 de biti.

Licentierea VUP

Licentele Windows 7 VUP (Version Upgrade License) sunt special concepute pentru Upgrade, adica pentru trecerea de la sistemul de operare anterior (Windows Vista) la Windows 7, 8. Dacă ai un calculator cu licentă Windows Vista original poti cumpara o licentă VUP pentru a face upgrade la Windows 7 sau 8.

Sunt mai multe tipuri de licente, insa cred ca ajung explicatiile despre acestea trei, fiind si cele mai vandute. Activarea licentei se poate face telefonic, prin mail sau o aveti scrisa in pachetul pe care l-ati cumparat. De multe ori se activeaza automat la primul update. Sper ca ne-am lamurit cat de cat despre licente. Tu ai licenta pe laptop sau calculator? 🙂

 Toate articolele sunt pe instalarewindowscluj.wordpress

Pagina de Facebook instalarewindowscluj

Anunțuri

About WindowsCluj

Pasionat de calculatoare

Posted on 8 Decembrie 2014, in Optimizare, Programe 3, Securitate. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s